Cilt: 25 Sayı: 1, 11.04.2023

Yıl: 2023

Ana Bölüm

AHBVÜ İİBF Dergisi, başta fakülte çatısı altında yer alan akademik alanlar olmak üzere, sosyal bilimler alanında akademik çalışmalara yer vererek bu alana katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Dergi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İşletme, İktisat, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Adalet yönetimi ve Yönetim Bilişim Sistemleri alanlarında teorik makaleler ile nicel, nitel veya karma yöntemlerle gerçekleştirilen araştırma makalelerine yer vermektedir. Yüksek Lisans tezlerinden türetilen çalışmalar kabul edilmemektedir.

Dergimizdeki makale yoğunluğu sebebiyle yollamış olduğunuz makaleler, süreçlerini tamamlasalar dahi en erken 2024 yılının Aralık sayısında yayımlanabilecektir.

• Dergimize Türkçe gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik İngilizce öz ve 1200-1500 kelimelik İngilizce Genişletilmiş Özet (Extended Summary), İngilizce gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik Türkçe öz ve 1200-1500 kelimelik Türkçe Genişletilmiş Özet verilmesi gerekmektedir. Türkçe ve İngilizce özler, çalışmanın amacını, yöntemini, kapsamını ve temel bulguları kapsamalıdır. Genişletilmiş özet, alternatif dilde makalenin konusu ve genel kapsamı hakkında bilgi vermelidir. Genişletilmiş Özet makale kaynakçasının ardından yeni bir sayfada başlayacak biçimde eklenmelidir.
• Yüksek Lisans tezlerinden türetilen çalışmalar kabul edilmemektedir.
• Akademik özgünlük ve çeşitliliğin korunması adına, bir ciltte (1 yılda 3 sayı: Nisan, Ağustos, Aralık) aynı yazara (sorumlu yazar yahut diğer yazar farketmeksizin) ait birden fazla çalışma yayınlanmamaktadır.
• Dergimize gönderilecek çalışmalar, kaynakça, öz ve genişletilmiş özet dahil olmak üzere 5350 - 10750 kelime arasında olmalıdır. Bu kelime sınırının altında yahut üstünde olan çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Dergimiz tüm çalışmalar için intihal raporu talep etmektedir. (iThenticate, intihal.net, Turnitin) Azami %20 intihal sınırının (Kaynakça ve doğrudan alıntılar dahil) üstündeki çalışmalar kabul edilmemektedir. İntihal raporları gönderilen metnin tamamını göstermelidir.
• Yazarların, makalelerini düzenli ve akademik bir şablona bağlı kalarak hazırlamaları gerekmektedir. Değerlendirme süreci olumlu yönde tamamlanan çalışmalar sorumlu yazara iletilerek aşağıda yer alan şekil şartlarına göre düzenlenmesi istenecektir.
• Dergiye yollanan çalışmaların düzenlenebilir .docx (Microsoft Word) formatında yüklenmesi gerekmektedir.
• Makaleler sisteme isimsiz olarak yüklenmelidir.
• Dergimize gönderilen makalelerde atıflar ve kaynakça American Psychology Association (APA) 7. versiyon atıf usulüne göre verilmelidir.

DİZGİ
• Sayfada sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5 cm aralık olmalıdır.
• Times New Roman 12 punto kullanılmalı, satır aralığı 1.5 olmalıdır.
• Paragraflar "iki yana yaslı metin" şeklinde olmalıdır.
• Paragraflar bir tab (1,25cm) içeriden başlamalıdır.
• Blok alıntı yapıldığında alıntının tamamı bir tab (1,25cm) içeride olmalıdır.



MAKALE BAŞLIĞI

Makalenin başlığı ilk sayfaya yazılmalıdır. Başlık, ortalanmış olarak ve yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılır.

ÖZ/ABSTRACT

Makalenin 150-250 kelime sayısı aralığında bir özeti (Türkçe ve İngilizce, makalenin yazı dili hangisiyse önce o dildeki özet konulur) bulunmalıdır. Özetin başlığının “Öz” ve “Abstract” olarak konulması gerekmektedir. Ayrıca makale için 3-5 İngilizce (Keywords) ve 3-5 Türkçe (Anahtar Kelimeler) anahtar sözcüğe yer verilmelidir.

ARA BAŞLIKLAR
Makalenin Giriş bölümüne numara verilmemelidir.
1. Düzey:
Ortalanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük
1.1. Düzey:
Sola yaslanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük
1.1.1. Düzey:
Kalın, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.
1.1.1.1. Düzey:
Kalın, italik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.
1.1.1.1.1. Düzey:
İtalik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.

DİPNOTLAR
APA atıf usulünde, atıflar metin içinde verilmelidir. Zaruri görülen ek açıklamalar dipnot şeklinde verilebilir. Dipnotların metin kısmı 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’nin benimsemiş olduğu etik görev ve sorumluluklarda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler dikkate alınmaktadır.



YAZARLAR İÇİN ETİK İLKELER


1) Etik kurallara uyulmamasından doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)a aittir.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:


İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,

Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,

Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,

Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,

Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,

Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.



Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.

Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,

İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek.

2) Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olmaları beklenmektedir.

3) Yazar(lar) kullandıkları tüm çalışmalara ilişkin tam ve doğru bir biçimde atıfta bulunmalıdırlar.

4) Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne göndermiş oldukları çalışmalarını aynı anda başka dergilerin başvuru sürecine de göndermemelidir.

5) Yazar(lar) daha önce başka bir dergide yayınlanmış olan çalışmalarını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne göndermemelidirler.

6) Çalışmanın içeriğine katkıda bulunan kişiler yazar olarak gösterilmelidir.

7) Değerlendirme süreci başlamış bir çalışma için yazar ekleme-çıkarma, yazarların sırasının değiştirilmesi şeklinde işlemler talep edilmemelidir, ancak unvan ve kurum değişikliklerinde düzeltme yapılabilmektedir.

HAKEMLER İÇİN ETİK İLKELER


1) Hakemler, yalnızca değerlendirme yapmak için gerekli olan konu uzmanlıklarına sahip oldukları ve zamanında değerlendirebilecekleri makaleleri incelemeyi kabul etmelidir.

2) Hakemler makalelerin değerlendirilmesinde dürüst, tarafsız ve adil davranmalıdır.

3) Hakemler, yazar veya makaleyle ilgili olası bir çıkar çatışması durumunda bunu beyan etmeli, böyle bir olasılıktan emin olmadıkları takdirde dergi tarafından tavsiye almalıdır. Bu çıkar çatışması çok çeşitli konularla ilgili olabilir. Örneğin, hakem, makale yazarıyla yakın çalıştığını fark etmişse bunu dergiye beyan etmeli ve hakemlikten çekilmelidir. Yine hakem gönderilen makalenin konusuna çok benzer bir konu üzerine makale değerlendirme süreci esnasında bir araştırma yürütüyorsa bunu dergi idaresine bildirip hakemlikten çekilebilir.

4) Hakemler, makale yazarının yüksek olasılıkla tahmin ettikleri kişi olduğunu

düşündüklerinde dahi bu konuda dergiyi bilgilendirmelidir.

5) Hakemler, bir değerlendirme yapma niyeti olmadan sadece makaleye bir göz atmak için makaleyi incelemeyi kabul etmemelidir. Makaleye göz attıktan sonra hakemlikten çekilmek akademik etik prensipleriyle uyuşmamaktadır.

6) Hakemler, makalenin yazım sürecine herhangi bir şekilde öznel ve aktif katkıda bulunmuşsa, makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir.

7) Hakemler hakem değerlendirmesinin karşılıklı bir çabayı ve doğru bir zamanlamayla adil bir şekilde gözden geçirmeyi gerektirdiğini kabul etmeli, değerlendirme sürecinde buna uygun bir biçimde hareket etmelidir. Bu nedenle hakemler makale değerlendirme sürecini mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamalıdır.

8) Hakemler, dergiye uzmanlık alanlarını doğrulukla ve isabetle ortaya koyan kişisel ve mesleki bilgiler sunmalıdır.

9) Hakemler makale değerlendirmelerinde, düşmanca veya itham edici veya aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmaktan uzak olmalı, tarafsız ve yapıcı bir tutum izlemelidir. Bu duruşa uygun bir biçimde hakemler makalelerin biçimlenişine yazarın özgün anlatımını değiştirecek bir şekilde müdahil olmaya çalışmamalıdır.

10) Hakemler makale değerlendirme formunu eksiksiz doldurmalı, ret kararı verilmesi halinde gerekçeli bir rapor hazırlamalıdır.

11) Hakemler, hakemlik süreci sırasında elde ettikleri bilgileri kendisinin ya da başka herhangi bir kişinin ya da kurumun avantajı için kullanmamalı ya da başkalarının aleyhine olacak bir biçimde ya da başkalarını itibarsızlaştırma amacıyla bunlardan istifade etmemelidir.

12) Hakemler makale değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı göstermeli ve derginin yayınladığı detayların ötesinde, hakemlik süreci sırasında ya da sonrasında bir makalenin veya bu makalenin değerlendirmesinin ayrıntılarını gizli tutmalıdır.

13) Hakemler, makale değerlendirme süreci sona erdikten sonra da değerlendirmeye tabi olan metne ve değerlendirme sürecine dair detayları gizli tutmalıdır.

14) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmamalıdır.









EDİTÖRLER İÇİN ETİK REHBER


1) Editörlerin yayınlanmak üzere bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararları, yalnızca makalenin değerine, özgünlüğüne, netliğine ve derginin odak ve kapsamına uygun olmasına dayanmalıdır.

2) Editör kendisine gelen makaleye ilişkin değerlendirme sürecini geciktirmeksizin başlatmalıdır.

3) Editör yayımlanmak üzere gönderilen bir makaleyi, değerlendirmeye kabul veya reddetme konusunda tam yetki ve sorumluluk sahibidir. Ancak karar verme aşamasında hakemlerin görüşlerinden hareket eder.

4) Değerlendirmeler en az iki hakem görüşüne dayanılarak yapılır, bir kabul bir ret olması halinde üçüncü bir hakem görüşü alınır.

5) Editörler verdikleri kararı gerekçelendirmeli ve yazarı bilgilendirmelidir.

6) Editörler alanlarında güçlü yayınları olan, etik değerlere bağlı ve derginin yayın süreçlerini aksatmayacak hakemleri tercih etmelidir.

7) Dergide daha önce yayımlanmış bir makale için temel bilimsel hatalar olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunulduğunda editörler hatayı vurgulayan bir makalenin yayımlanmasını veya mümkünse hatanın düzeltilmesini sağlamalıdır.

8) Gönderilmiş bir makalede açıklanan yayımlanmamış bilgiler, argümanlar veya yorumlar, yazarın izni dışında editörlerin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır.

9) Editörler, dergiye başvurusu yapılan bir makaleye katkı sağlamışsa makalenin değerlendirme süreci bir başka editör tarafından yürütülür.

10) Editör makalelere ilişkin olarak kendisinin farkettiği veya hakemlerce bildirilen bilimsel yayın etiğine aykırı eylemlerin söz konusu olduğu hallerde Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine göre hareket eder.

AHBVÜ İİBF Dergisi, açık erişim ve açık yayın ilkeleri çerçevesinde faaliyet göstermektedir.
Telif politikamız Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) olup, detaylı bilgiye https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.tr adresinden erişebilirsiniz.
Özetle aşağıdaki şartlar çerçevesinde tüm içeriklerimizin paylaşılması mümkündür:
Atıf — uygun referans vermeli, lisansa bağlantı sağlamalı ve değişiklik yapıldıysa bilgi vermelisiniz. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu, lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez.
GayriTicari — Bu materyali ticari amaçlarla kullanamazsınız.
AHBVÜ İİBF Dergisi yazar veya kullanıcılarından herhangi bir amaç ve isim altında ödeme talep ve kabul etmemektedir.